SÄÄSTÖVINKKEJÄ MATKAKASSAN KERRYTTÄMISEEN

Monet ystäväni sekä tuttavani ovat kysyneet, miten ihmeessä oikein onnistuimme kokoamaan kasaan vuoden reissurahat. Tässä postauksissa kysyjille tulee vastaus:




1. LUO REALISTINEN JA SELKEÄ SÄÄSTÖTAVOITE -> MOTIVAATIO SÄÄSTÄMISEEN



Sitähän sanotaan, että kun jotain tarpeeksi paljon haluaa, kaikki on mahdollista. Päätös reissuun lähtemisestämme syntyi joulukuussa, mutta olimme jo pitkään ennen sitä miettineet, pitäisikö nakata rinkat selkään ja lähteä reissunpäälle. Lopullisen päätöksen tehtyämme motivaatiota säästämiseen ja minimalistisempaan elämään Suomessa ei tarvinut kaivella kovinkaan syvältä.

Tämän palavan halun lisäksi on hyvä myös olla realistinen ja selkeä kuukausisäästötavoite, mikä pitää pitkän tähtäimen säästömotivaatiota yllä vaikeina hetkinä.

Itse aloitimme kuukausisäästötavoitteen hahmoittamisen listaamalla Exceliin kaikki aikaisemmat säästömme, nykyiset tulomme sekä menomme. Tilannettamme helpotti huomattavasti se, että olimme jo ennen varsinaisen kuukausisäästämisen aloittamista eläneet niin sanotusti niukasti, ja matkakassalle oli ehtinyt kertymään jo jonkinverran pohjaa. Näiden kaikkien pohjalta laskimme, kuinka paljon meidän pitäisi säästää ja kuinka paljon meillä on mahdollista säästää. Tavoitteessa pysymistämme helpotti myös se, että siirsimme kuukausipalkan tultua heti säästötavoitteen verran rahaa sivuun. Näin sitä oli vaikeampi tuhlata.

2. MYY KAIKKI, MISTÄ OLET VALMIS LUOPUMAAN

Hyvä reissukassan kerryttämistapa on tavaroiden myyminen. Kävimme koko kämppämme tavarat läpi - mitä kaikkea voisimme myymällä vaihtaa rahaksi? Laitoimme tavaroitamme myyntiin kirpputorille, facebook-kirppiksille, tori.fi -sivustolle sekä myimme niitä myös tuttaville. Kaksion nurkkiimme oli kertynyt vuosien varrella niin paljon ylimääräistä roinaa, että rahaa kertyi "tyhjästä" sievoiset summat!

Joskus joidenkin tavaroiden myyminen tuntui vaikealta, sillä jotkut asiat yksinkertaiset merkitsevät enemmän, kuin mitä niiden rahallinen arvo on. Tälläisistä asioista en luopunut, vaan pakkasin ne sen sijaan pahvilaatikkoon. Tosi asia on, että ihminen tulee loppujen lopuksi toimeen aika pienellä, eikä tarvitse puoliakaan siitä mitä omistaa. Tosi asia myös on, ettei kaikkesta tarvitse luopua.

3. SÄÄSTÄ RAHAA KAIKESTA, MISTÄ VAIN SUINKIN PYSTYT

Minimoi kauppalasku

Vaihda kalliimmat tuotteet halvimpiin. Suunnittele viikon ruokalista ja tee valmiiksi kauppalista, siitä mitä tarvitset ja osta vain listalla olevat asiat. Tähän tottuminen oli aluksi yllättävän vaikeaa... Terkuin: "syötäskö tänään jotain hyvää?"

Valmista mahdollisimman paljon ruokaa itse, sen sijaan että ostaisit kaupasta ja suosi yksinkertaisia (=halpoja) reseptejä. Me esimerkiksi leivoimme useasti itse sämpylöitä leipäpussin ostamisen sijaan ja makeanhimon yllättäessä teimme toisinaan pannukakun karkkipussin ostamisen sijaan.
 

Kilpailuta

Puhelinliittymäsi, sähkösopimuksesi, vakuutukset, kaikki!
Pienennä veroprosenttiasi, jos mahdollista

Ennen reissuunlähtöämme, meillä oli töitä jäljellä vain puolet vuodesta. Muutimme veroprosenttimme puolen vuoden tuloja vastaaviksi, jolloin käteen jäi enemmän eikä veronpalautuksia tarvinnut jäädä odottelemaan.

Vältä ulkona syömisiä/juomisia tai tee ne "säästöbudjettiystävällisiksi"

Tämä oli se kaikista vaikein säästökohde, sillä kavereiden kutsuessa syömään tai illanviettoon kaupungille oli kieltäytyminen hankalaa. Onneksi aina ei tarvitse eikä yksinkertaisesti pysty kieltäytymään, sillä ainaiseen säästämiseen tarvitsee toisinaan myös "vähän taukoa", ettei elämä Suomessa ala maistumaan kirjaimellisesti puulta.

Halpaan illanviettoon löytyy myös keinoja, kun käyttää vähän mielikuvitustaan ja luovuuttaan! Mikäli suuntaatte ulos syömään, valitkaa ystävienne kanssa säästöbudjettiin sopiva ravintola, missä illallistaa. Mikäli suutasi napsaa ja tanssijalkaasi vipattaa, pakkaa mukaan etukäteen hankkimasi kyykkyviini, jota nauttia kalliiden ravintolasta ostettujen juomien sijasta. Illan vaihtuessa yöhön, valitkaa illanviettopaikka, johon ei tarvitse maksaa sisäänpääsymaksua tai saapukaa paikalle jo hyvissä ajoin sisäänpäsymaksuilta välttyäksenne. Hätä keinot keksii! ;) 



Katkaise kaikki suoratoistopalvelut kuten Netflix, Viaplay, Spotify Premium, Bookbeat...


Jo näistä tulee kuukausisäästöä yhteensä 47€! Jatkuvien suoratoistopalvelujen tilalle löytyy myös ilmaisia vaihtoehtoja, joista katsoa leffoja, sarjoja sekä kuunnella musiikkia ja podcasteja. Ruutu, Katsomo, Yle areena ja Supla olivat meillä kovassa käytössä!


Ryhdy ostolakkoon - uuden ostamisen sijaan korjaa rikkimenneet asiat tai kysy lainaan tuttavilta

Älä shoppaile mitään, mitä et oikeasti tarvitse. Jos ja kun jotain tarvitset, pyri ensin korjaamaan rikkimennyt asia uuden ostamisen sijaan.

    Oma kokemus: Oli pikkujouluaika ja kaipasin kovasti punaista pikkujoulupaitaa. Vaatekaapistani ei luonnollisesti löytynyt mitään muuta joulunpunaista kuin vanha trikoinen mekko. Tuskailin ja sovittelin mekkoa aikani. Tungin mekon helman korkeavyötäröisten housujeni sisään ja ajattelin ääneen, että olispa mekko vähän lyhyempi. Heikki totesi tähän, että miksei siitä voisi tehdä paitaa. Tuumasta toimeen, mekosta tuli kelpo pikkujoulupaita.

Mikäli nikkarointisi ei kuitenkaan tuota tulosta, kysy tutuiltasi, olisiko heillä lainata tarvitsemaasi asiaa. Kaikkea ei tarvitse omistaa itse, vaan sen voi ihan hyvin lainata hetkeksi esimerkiksi työkaverilta!

    Oma kokemus number two: Sain kesken säästökauden päähänpinttymän, että haluan opetella soittamaan ukulelea! Ei muutakuin viestiä tuttaville, josko heiltä löytyisi kyseistä soitinta. Kysely tuotti tulosta ja sain työkaveriltani ukulelen lainaan. Onneksi en ostanut omaa ukulelea, sillä jaksoin muutaman illan harjoitella soittamista, kunnes ukulele jäi pöydälle makaamaan ja soittourani loppui yhtä nopeasti kuin alkoikin... 


Jos ja kun kuitenkin sinun tarvitsee ostaa jotakin, pyri hankkimaan ne käytettyinä

Kun lainaaminen/korjaaminen ei tuota tulosta ja sinun on pakko ostaa jotakin, pyri hankkimaan tarvitsemasi asiat käytettyinä. Varaa aikaa kirpputorien sekä kierrätyskeskuksien kiertelemiseen ja selaa nettikirppiksiä. Niistä tekee usein hyviä löytöjä!


Toivottavasti joku sai näistä vinkkiä oman matkakassansa sekä unelmansa toteuttamiseen! :)

 

Rakkaudella,
Tiia

Kommentit

Suositut tekstit