AUSTRALIA, SYDNEY: MILJOONAKAUPUNGIN TUNNELMIA JA MATKAVINKKEJÄ






Moikka!

Tällä hetkellä olemme olleet jo kaksi viikkoa töissä Wentworthin pikkukylässä - yli 1000 kilometrin päässä Sydneyn vilinästä. Täältä Wentworthin pikkukylästä on hyvä muistella Sydneyn miljoonakaupungin tunnelmaa, sillä täällä kylänraitti koostuu lähinnä bensa-asemasta ja pubista... :D

Asuimme Sydneyssä yhteensä muutaman viikon.  Majoituimme Parramatan kaupunginosaan, joka sijaitsee 20 kilometriä Sydneyn keskustasta. Asuimme kimppakämpässä yhdessä kolumbialaisen naisen ja australialaisen miehen kanssa ja toisinaan asunnossa majoittui myös muitakin vuokralaisia.

Kun astuimme junasta ulos Parramatan kaduille, tuntui kuin olisimme tulleet Sydneyn "Little Indiaan". Juttelimme erään paikallisen kämppiksemme kanssa Sydneystä ja hän kertoi, että Sydneyssä kaupunginosat ovat tosiaakin jakautuneet eri kansallisuuksien asuttamiksi alueiksi. Parramatassa asui paljon intialaisia/intilaistaustaisia ihmisiä kun taas jollain alueilla asui paljon aasialaisia ja niin edelleen. Sydney - tai Australia ylipäänsä - on kulttuurisesti todella rikas ja on ollut mahtavaa tutustua niin moneen eri kansallisuuteen reissumme aikana. Ihan rehellisesti sanottuna, en edes tiedä miltä "stereotyyppinen australialainen" näyttää, sillä kaupungilla kävellessä vastaan tulee useita kymmeniä eri kansalaisuuksia.


Ainoa asia, mitä Sydneystä tiesin etukäteen oli kutakuinkin Sydneyn kuuluisan Oopperatalon luokkaa. Ensimmäisenä iltana suuntasimme tietty katsastamaan tämän maailmankuulun nähtävyyden - ja olihan se magee! Oopperatalon seinille oli heijastettu valoshow ja ihmiset oopperatalon ympärillä kulkivat fiinisti pukeutuneina siemaillen viiniä meneillään olevan oopperaesityksen välitauolla.

Aluksi minulla kesti hieman sopeutua Sydneyyn, sillä ensivaikutelma kaupungista oli todella hienostunut ja kiireinen. Joka kadun kulmassa vilisi pukumiehiä sekä naisia mekkoineen ja korkokenkineen, katuja reunustivat korkeat pilvenpiirtäjät ja ihmisillä tuntui olevan kova kiire. Eikä se kiire tietenkään ole mikään ihme arjen keskellä - välillä sitä ei vaan meinaa muistaa, etteivät kaikki ole vuoden irtiotolla arkielämästään niin kuin me. Katsellessani erään pukumiehen stressaantunutta juoksemista kadun ylitse päin punaisia liikennevaloja, tunsin kiitollisuutta sekä syvää helpotusta siitä, että olen itse juuri tällä hetkellä irti tuosta oravanpyörästä. Täällä reissussa olen oppinut, kuinka tärkeää on oikeasti löytää tasapaino työ- ja vapaa-ajan välille sekä pitää huolta siitä, ettei työkuorma kasva liian suureksi. Toivottavasti tämä tuntematon pukumieskin ymmärtää joku päivä tämän saman asian, eikä jatka säntäilyään vuodesta toiseen pitkin Sydneyn katuja.

Mitä kauemmin vietimme aikaa Sydneyssä, sitä enemmän aloin kuitenkin pitämään kaupungista. Sydneystä löytyy paljon upeita alueita ja paaaaljon nähtävää kiireisen ensivaikutelman alta. Kaupungilla on myös hyvin värikäs historia - josta oli mielenkiintoista kuulla tarinoita myös näin ANTIhistoriaihmisenä. Lisäksi Sydneystä löytyy budjettireissaajalle suhtpaljon nähtävää ja koettavaa ilman, että lompakko tyhjenee kokonaan. Alla omia vinkkejäni Sydneyn haltuunottoon! :)


OMAT VINKKINI SYDNEYYN:

- Sydneyssä julkisilla liikennevälineillä kulkeminen on melko kallista. Kannattaa hankkia lähikiskalta ilmainen Opal -kortti ja ladata sinne rahaa. Opal -kortti käy niin bussiin, junaan kuin lauttaankin. Mikäli mahdollista, kannattaa ajoittaa pidemmät reissut sunnuntaille, sillä sunnuntaisin julkisilla kulkeminen maksaa yhteensä vain 2,80 dollaria!


- Jos reissaat budjetilla ja haluat syödä ulkona edullisesti, suuntaa syömään paikkoihin nimeltä "Food Court." Niistä löytää edullisia annoksia verrattuna perusravintoloihin.


- Jos haluat maistaa kengurua ja emua, suuntaa paikkaan nimeltä Australian Hotel. Siellä myydään pitsaa, jossa puolet pitsasta on kengurua ja puolet emua paprikan, tomaatin ja majoneesin kera. Pitsa ei ollut halvimmasta päästä, mutta riitti meille kahdelle puoliksi syötynä lounaaksi tosi hyvin!

- Käy ilmaisella "Free walking tourilla", jossa pääset kiertelemään Sydneyn kaduilla ja kuulemaan mielenkiintoisia asioita Australian ja Sydneyn historiasta sekä saat hyviä vinkkejä Sydneyssä asumiseen. Vaikka kierros on sinänsä ilmainen, oppaat usein toivovat pientä lahjoitusta toimintansa rahoittamiseen.

- Paras paikka ihailla Sydneyn oopperataloa ja Harbour Bridge -siltaa on paikka nimeltä Mrs. Macquirie's Chair. Paikkaan oli helppo päästä!

- Ihaile Harbour Bridge -sillallta Circular Quayan upeita maisemia Ooppeerataloineen.  Ylös sillan kaaren päälle kipuaminen maksaa yli 100 euroa, joten sinne ei kaikilla ole varaa. Itse sillalle pääsee kuitenkin kävelemään TÄYSIN ilmaiseksi ja sieltä avautuivat mahtavat maisemat!

- Suuntaa ihailemaan upeata ilmaista ilotulitusta, joka esitetään joka ikinen lauantai-ilta Darling Harbourissa. Se oli pidempi ja mahtipontisempi kuin Tampereen uudenvuoden ilotulitus! :D

- Jos on tiukka budjetti, majoitu Sydneyn kaupungin ulkopuolella junaradan varrella. Siellä majoittuminen on usein paljon halvempaa ja keskustaan pääsee kätevästi junalla!

- Luontokohteita kaipaavalle Blue mountain on varmasti näkemisen arvoinen paikka, mutta emme itse pystyneet vierailemaan siellä olevien metsäpalojen takia.

- Jos kaipaat ranta-elämää kaupunkielämän rinnalle, ota suunnaksi Bondi Beach, Manly Beach tai Bondi to Coogee Walk. Sekä Bondi että Manly Beach rannat ovat molemmat isot ja upeat, mutta varaudu siihen, että rantsulla tuulee paljon! Bondi to Coogee Walk on kävelyreitti Bondi Beachilta Coogee Beachille, jonka varrella on useita pienempiä rantoja sekä henkeäsalpaavia maisemia.
 
Manly Beach

Bondi Beach
Bondi to Coogee Walk -reitillä oleva ihana pikkuranta


Kaikenkaikkiaan Sydney on siis hyvin monipuolinen miljoonakaupunki, josta löytyy runsaasti nähtävää ja koettavaa monenlaiselle matkaajalle sekä moneen eri budjettiin.


PS. Muistakaahan levätä sekä pitää huolta itsestänne ja seuratkaa niitä omia jalanjälkiänne, sillä se on lopulta ainoa asia mikä merkitsee. Kuullaan taas!


Rakkaudella,
Tiia

Kommentit

Suositut tekstit