AUSTRALIA, SYDNEY: VINKKEJÄ AUSSIELÄMÄN ALOITUKSEEN


Olemme olleet Australiassa nyt yhteensä noin kuukauden, mutta suunnitelmamme on jäädä Ausseihin muutamaksi kuukaudeksi kerryttämään matkakassaamme eli töihin. Onnistuimme saamaan töitä vesimeloonifarmilta, jippii! :)

Tässä postauksessa jaan omat vinkkini siihen, miten päästä mahdollisimman helposti kiinni työelämään Ausseissa, sillä itseäni jänskätti kaikesta eniten, miten työnsaamisen kanssa täällä oikein käy!




MITÄ ASIOITA HOITAA ENNEN AUSTRALIAAN SAAPUMISTA?

1. Hanki viisumi ja täytä se huolella

Työskentelyyn Australiassa on olemassa erilaisia viisumeita, itse haimme Working Holiday viisumit, jolla voi työskennellä Australiassa vuoden ajan (mutta samalla työnantajalla vain 6 kuukautta). Kannattaa laittaa viisumihakemus hyvissä ajoin menemään, sillä käsittelyssä voi mennä aikaa. Saat sähköpostiin viestin, kun hakemuksesi on hyväksytty. Meillä meni vajaa kuukausi hakemuksen lähettämisestä, kunnes sähköpostiin kilahti viesti.

HUOM! Mikäli suunnitelmissasi on työskennellä lasten parissa, sinun täytyy ruksittaa viisumihakemuksestasi kohta, josta käy ilmi tämä aikomuksesi (ainakin Working Holiday viisumia haettassa). Ota huomioon, että mikäli ilmoitat viisumissasi mielenkiintosi lasten kanssa työskentelyyn, sinun täytyy käydä erillisessä lääkärintarkastuksessa sekä keuhkojen röntgenkuvauksissa, joka tuli minulle täysin yllätyksenä!

Ruksitin omasta hakemuksestani nimittäin tuon kyseisen kohdan ja noin viikon kuluttua sähköpostiini tuli ilmoitus, että tarvitaan lisäselvityksiä eli viisumihakemus ei mennyt läpi ilman että hankin lääkärintokarin ja keuhkokuvan. Ei siinä sinänsä mitään, mutta Suomessa ainoa paikka, joka tekee näitä kyseisiä tarkastuksia on Lääkärikeskus Aava Helsingin Kampissa ja jo valmiiksi tyyriille viisumille tuli 337,20€ lisähintaa! En myöskään voinut jälkikäteen muuttaa viisumihakemustani ja poistaa ruksia kohdasta, jossa kysytään halua tehdä töitä lasten parissa ilman, että minun olisi pitänyt maksaa uudelleen koko viisumin hinta...


Täytä siis viisumihakemus huolellisesti ja mieti kahteen kertaan haluatko tehdä töitä lasten kanssa...! :D Täältä löydät lisätietoa viisumeista ja pääset sivustolle, josta hakea viisumia.



2. Hanki tarvittavat asiakirjat englanniksi ja pakkaa ne mukaan/tallenna sähköiseen muotoon

Ennen reissuun lähtöä kannattaa pyytää/hankkia muutamia asiakirjoja englanniksi mukaan reissuun työnhakua ja asunnon saamista helpottamaan, kuten:- suosituskirje/-kirjeitä työnantajalta (virallisimpiin hommiin tarvitaan, farmihommiin ei kysytty)
- kopioi englanninkielisestä tutkintotodistuksista / muista luvista (esim. ensiapukortti)
- suosituskirje edelliseltä vuokranantajalta (meiltä ei kukaan tätä kysynyt)
- kansainvälinen ajokortti, mikäli haluat ajaa Australiassa

HUOM!
Mikäli aiot tehdä töitä lastentarhanopettajana/ lastenhoitajana, on tutkinnollesi haettava "laillistamista" Australiassa eikä pelkkä viisumilupa riitä. Itse hain intopiukeana lastentarhanopettajan hommiin ja sain ilokseni muutaman haastattelukutsun, mutta homma stoppasi kuin seinään, sillä en ollut hakenut tutkintoni laillistamista ja ilman sitä lasten kanssa ei voi tehdä töitä päiväkodissa (kotinannyt ja aupairit eri asia!)

Laillistaminen voi kuulemma olla pitkäkin (ja kallis) prosessi, mutta käytännöt vaihtelevat eri osavaltioissa. Kuulin, että Australiassa on historiassa tapahtunut niin paljon systemaattista lasten hyväksikäyttöä, jonka vuoksi luvat lasten kanssa työskentelyyn ovat tiukat. Täältä pääset lukemaan lisäää tietoa tutkinnon laillistamisesta.


3.  Kirjoita englanninkielinen CV valmiiksi

Jos Suomessa on luppoaikaa ennen reisuun lähtöä, kannattaa kirjoittaa CV valmiiksi, jotta pääsee suoraan kiinni työnhakuun täällä paikanpäällä. Työnhaku voi ottaa aikaa, joten hakemuksia on kannattaa laittaa menemään heti kun vaan tietää, mihin haluaa asettua ja mistä haluaa töitä hakea. Itse haimme töitä vähän joka puolelta, sillä meille ei ollut niin väliä mihin asetumme.

Australiassa on aivan päinvastainen ansioluettelomalli kuin meillä koto-Suomessa, sillä täällä suositaan nimenomaan monen sivun ansioleutteloa Suomen yksisivuisen cv:n sijasta (netistä löytyy hyviä Australian cv-malleja). Myös työnhakutavoissa on eroa, sillä Ausseissa on kuulemma myös tapana käydä pudottamassa ansioleuttelonsa suoraan yritykseen, jossa haluaisi tehdä töitä ja rupatella samalla niitä näitä pomon kanssa. Jostain kuulin, että kannattaa myös kysyä pikahaastattelua siinä paikan päällä. Aikamoista! Itse tosin saimme farmihommamme perinteisellä tavalla hakemalla töitä sähköisesti eli perinteinen tapa myös todistetusti toimii. ;)




MITEN PÄÄSTÄ ALKUUN AUSTRALIAAN SAAPUMISEN JÄLKEEN?

1. Varaudu odottamaan!

Brisbane - Sydney road trippimme jälkeen asetuimme Sydneyyn hoitelemaan asioita ja hakemaan töitä. Alkuperäisen suunnitelmamme mukaan tarkoitus oli olla Sydneyssä vain noin viikko, mutta viikko vaihtui hyvin nopeasti kolmeen viikkoon, sillä kaikkien asioiden hoitamiseen kului yllättävän paljon aikaa! 

Itse olen sen verran "nopea" luonne, että ajattelin töiden,  paikallisten veronumeroiden sekä paikallisten pankkikorttien ynnä muiden asioiden saamisen onnistuvan sormia napsauttamalla, mutta ei se ihan niin tietenkään mene... :D Onneksi valitsimme järjestellä asioita Sydneystä käsin, sillä täällä riittää nähtävää eikä aika kerinnyt tulemaan pitkäksi. 

Kämppiksemme sanoin "australialaiset rakastavat tehdä paperitöitä"  - se on totta eli varaudu siis odottamaan asiakirjojesi saapumista!


2. Tilaa veronumero eli TFX (Tax File Number)

Ihan ensimmäisenä Australiaan saavuttuasi laita tilaukseen paikallinen veronumero, sillä sen saapumisessa voi kestää kuulemma jopa 21 päivää, mutta me saimme sen onneksi kymmenessä päivässä
(saat sen postitse). Ilman paikallista veronumeroa palkastasi menee veroa noin 40%!

Muista, että TFX on ilmainen ja ainoa oikea paikka hakea sitä on ato.


3. Vuokra-asunnon metsästys

Sydneyyn saavuttuamme majoituimme muutamaksi yöksi hostelliin, josta aloitimme asunnonmetsästämisen. Vaikka Sydneyssä vuokralla asuminen on todella kallista, tulee hostelleissa asuminen pidemmässä juoksussa kalliimmaksi kuin vuokralla asuminen (mikäli siis onnistuu tekemään hyvän vuokradiilin). 

Oman vuokrakämppämme löysimme Facebook-ryhmästä, jossa etsittiin niin vuokralaisia kuin vuokrakämppiä. Meillä kävi myös hyvä tuuri, sillä saimme vuokrattua kahden hengen huoneen kahdeksi viikoksi kohtuulliseen hintaan! Asuimme kimppakämpässä Parramatassa, joka sijaitsee noin 20 kilometrin päässä Sydneyn keskustasta. Huone maksoi meiltä kahdelta yhteensä 300 autralian dollaria viikolta eli 180 euroa.

Kannattaa siis ehdottomasti tsekata kaikki mahdolliset Facebook-ryhmät ja muut mahdolliset asunnonvälityssivustot. Haiemme kämppiä myös täältä: www.flatmates.com.au ja löysimme sitä kautta myös kämpän, jota kävimme katsomassa... Jäi vuokraamatta, koska ikinä en ole niin likaista kotia nähnyt eli kaikkia ylläripylläreitä voi tulla vastaan! :D


4. Hanki paikallinen puhelinliittymä

Heti ensitöiksi hankimme paikalliset puhelinliittymät, sillä wifi-verkko australiassa ei ole kovin kattava. Paikallisia puhelinoperaattoreita ovat muunmuassa Optus, Vodafone ja  Telstra, joista itse päädyimme hankkimaan Optuksen liittymän. Australia on niin jätti maa, että kuuluvudeltaan koko maan kattavaa operaattoria ei juuri ole ja eri operaattoreiden välillä voi olla suuriakin alueellisia eroja.

Road tripillä ajaessamme Brisbanesta Sydneyyn, isoissa kaupungeissa Optus toimi hyvin, mutta motarin varsilla ja pienissä kylissä oli katvealueita. Muuten Optus on ollut kelpo valinta!



5. Hanki paikallinen pankkikortti

Mikäli aikoo nostaa käteistä Australiassa ilman suuria valuutanvaihtomaksuja, kannattaa ehdottomasti avata paikallinen pankkitili. Pankkeja australiassa riittää, mutta isoimmat paikalliset pankit ovat nimeltään Commonwealth Bank, National Australian Bank eli NAB, Westpac Bank ja Australia and New Zealand Banking Group eli ANZ.

Itse valitsimme pankiksi NAB -pankin,  juuri sen takia, että se on yksi suurimmista Australian pankeista, joten pankkiautomaatteja pitäisi löytyä lähes joka kylästä. Pankkitilin avaaminen kävi kätevästi ja haimme korttimme vajaan viikon päästä pankin toimipisteestä. NAB:in automaateista australian dollareiden nostaminen ei maksa ekstraa.


6. Aloita työnhaku hyvissä ajoin

Hieman ristiriitaisin tuntein aloitimme työnhakumme Australiassa, sillä olimme kuulleet niin hyviä kuin huonoja tarinoita työnsaamisesta. Toisten tarinoiden mukaan Australiasta on helppo löytää töitä (varsinkin suomalaisten), kun taas toisten tarinoiden mukaan työnpaikan saaminen on lähes mahdotonta, ellei lähetä kymmeniä hakemuksia päivässä. Meillä tärppäsi onneksi yllätävän nopeasti, sillä jo muutaman päivän päästä hakemuksen laittamisesta saimme tosiaan niitä farmihommia paikalliselta vesimeloonitilalta.

Tässä muutamia sivustoja työnhakuun:

- Backpacker Job Board

Lisäksi Facebook on täynnä erilaisia ryhmiä, joista voi löytää töitä, kuten esim. ryhmä nimeltä Australia packpacker jobs.   


7. Käytä tarvittaessa Poste Restante -palvelua

Meillä oli alkuun hieman ongelmia sen suhteen, minne saisimme tilattua kirjepostimme eli esimerkiksi TFN -numeron, sillä niitä tilatessamme emme olleet vielä saaneet vuokra-asuntoa. Emme myöskään halunneet jäädä pitkäksi aikaa asumaan hostelliin, joten tilaaminen sinne ei ollut hyvä idea.

Onnesksi Sydneystä löytyi ratkaisuksi Australian Postin palvelu nimeltä Poste Restante. Sen sijaan, että olisimme maksaneet kalliista postilaatikosta, saimme tilata postimme Poste Restanteen ilmaiseksi, josta saimme viestin kun kirjeemme oli saapunut.


8. Shoppaile kirpputorilta tarvittavat työvarusteet yms.

Mikäli reissaat tiukalla budjetilla ja tarvitset esimerkiksi jotakin tiettyjä varusteita töihin, kannattaa tsekata paikallisten kirpputorien tarjonta! Meille ilmoitettiin, että farmihommissa täytyy olla pitkähihaiset vaatteet ja hattu suojaksi paahtavalta auringolta. Eihän sitä pitkiä vaatteita tullut hirvesti reissuun pakattua, mutta kirpparilta löytyi kelpo työvaatteet halvalla, jes!


Siinä meitsin vinkkivitoset, kysy ihmeessä lisää jos jokin jäi mietityttämään! :)

PS. Farmihommamme alkavat maanantaina, pitäkää peukkuja että paikka on luotettava ja että saan ylipäänsä nostetttua vesimeloonin maasta.. :D



 Rakkaudella,
Tiia

Kommentit

Suositut tekstit