AUSTRALIA, CANBERRA: HILJAINEN PÄÄKAUPUNKI


Sydneystä starttasimme kohti farmitöitä eli kohti Wentworthia. Matkalla Sydneystä Wentworthiin teimme parin päivän välipysähdyksen Canberrassa - Australian pääkaupungissa.

Kun kerroimme reissusuunnitelmistamme muille, saimme osaksemme pienen naurahduksen.

"Canberrassa ei ole mitään!" "Canberra on täynnä eläkeläisiä!" "Mitä te siellä teette?"

Helkatin hyvä kysymys! 

Canberra kiinnosti kaikessa yksinkertaisuudessaan siksi, että sillä on huvittava syntyhistoria. Canberra nimittäin valikoitui Australian pääkaupungiksi, koska aikoinaan Sydneyllä ja Melbournella oli niin kova kilpailu siitä, kummasta tulisi maan pääkaupunki. Ja tämä kilpailu yltyi niin pahaksi näiden kahden kaupungin välillä, että Australian hallituksen oli pakko rakentaa TÄYSIN UUSI KAUPUNKI, joka ei ole Melbourne eikä Sydney ja julistaa se maan pääkaupungiksi. Tadaa, Canberra oli syntynyt. Vähän hullua, eikö? Jep, joten olihan se nähtävä.

Vietimme Canberrassa kaksi yötä, joten hirveen pitkästä sight seeingistä ei ollut kysymys. Canberran "suosittuihin ja kiinnostavimpiin" nähtävyyksiin kuuluvat muunmuassa kansalliskirjasto, kansallismuseo sekä kaupunkiin rakennettu tekojärvi. Canberrasta löytyy myös tasan yksi hostelli. Jepjep, mikään menomesta Canberra ei siis ole. 

Eri nähtävyyksien välillä kulkee ilmainen "shuttle bus", jolla pääsee kätevästi nähtävyydeltä toiselle. Canberrasta on myös mahdollista vuokrata pyörät ja pyöräillä tekojärven ympäri maisemia ihmettelemään. Itse hyppäsimme shuttlebussin kyytiin, mutta olimme liian laiskalla päällä kiinnostuaksemme kirjaston arkkitehtuurista saati museokiertelystä, joten kuljimme vain ringin bussin kyydissä ja katsastimme nähtävyydet ulkopuolelta. Lieneekö siinä syy, miksi Canberra ei järin sytyttänyt, en tiedä. Historiasta kiinnostuneille kaupunki voi näyttäytyä aivan eri valossa.

Kaupungin pieni keskusta kävelykatuineen, ulkopianoineen, tunnelmallisine kuppiloineen, värikkäine suihkulähteineen sekä isone ostoskeskukseneen (Canberra Centre) on sinänsä viihtyisä, mutta verrattuna monen muun kaupungin katujen eläväisyyteen, Canberra tuntui nukkuvalta pääkaupungilta.

Tekojärvi ja kansalliskirjasto
Canberran ostoskeskus
Kävelykadun suihkulähde ja katupiano, jota pääsi kuka vaan soittamaan!
 
Eli kyllä, näin jälkikäteen on todettava, että huutelijat olivat kutakuinkin oikeassa. Canberra oman kokemukseni mukaan osoittautui melko hiljaiseksi, tylsähköksi ja eläkeläisten suosimaksi kaupungiksi. Voihan toki olla, että jostain Canberran syövereistä löytyy jokin helmi, joka tekee kaupungista nuorekkaamman tai vähemmän tylsän, mutta se jäi meiltä löytämättä... Iloksemme löysimme yhdestä kivasta pikkukuppilasta hyvän happy hour -tarjouksen ja saimme kaupungista hyvän viinin makuisen muiston. ;)

Oletteko te käyneet Canberrassa ja millaisena se teille näyttäytyi?


Rakkaudella,
Tiia 

Kommentit

Suositut tekstit