LAOS, PAKSE: PÄIVÄRETKI KAHVIPLANTAASILLE JA VESIPUTOUKSILLE


Don Detistä ja 4000 saarelta matkamme jatkui bussilla Pakseen. Monet Laosissa reissaajat pysähtyvät Pakseen matkallaan Vientianeen ja myös me teimme samoin. Lähellä Paksea on nimittäin pienenpieni ylänkökylä nimeltä Paksong, jossa on paljon upeita vesiputouksia sekä useita kahviplantaaseja.

Paksong sijaitsee 1300 metrin korkeudessa muinaisen tulivuoren päällä. Tästä syystä se on ravinteikas paikka kahviplantaaseille. Ylänköaluetta kutsutaan nimellä Bolaven Plateau.

Joten, yhtenä päivänä vuokrasimme skootterin Paksesta ja lähdimme päiväretkelle Paksongin kylään. Päiväretkemme alkoi kunnon annoksella adrenaliinia, sillä pysähtyessämme paikalliselle huoltoasemalle tankille, olen varma, että sydämeni jätti pari lyöntiä välistä..

Heikin tankatessa mopedia, ajattelin että kipaisempa nopsaa hakemaan aamupalaa huoltoaseman kahvilasta, mutta aamupalanhakureissuni tyssäsi jo kahvilan ovelle (tai ainakin ajattelin kyseisen rakennuksen olevan kahvila). Yhtäkkiä minua kohti nimittäin juoksi aggressiivinen koira (amstaffi) ja jäädyin niille sijoilleni. Koira hyppäsi ilmaan ja näykkäsi minua tuulitakin hihasta, kunnes sen omistaja huusi sekopääkoiransa takaisin. Noh, koira lähti onneksi pois ja pääsin hyppäämään takaisin mopon kyytiin. MUTTA, lähtiessämme ajamaan pois huoltoasemalta, sama saatanan koira tuli takaisin ja LÄHTI JAHTAAMAAN MOPOAMME! Kaasutimme täysiä takaisin tielle ja hullu koira jäi haukkumaan peräämme...

Selvisimme onneksi säikähdyksellä eikä mitään ruhjeita ei jäänyt (lukuunottamatta henkisiä), joten jatkoimme matkaa kohti kahviplantaasia nimeltä Koffie's Coffee, jonne olimme varanneet etukäteen netistä tutustumiskierroksen aamulle. Mutta että sellainen aloitus päivälle tällä kertaa!





Koffie's Coffee

Olimme sopineet treffit kahvilaan nimeltä Won Coffee, josta kierroksemme alkoi. Mitä ylemmäs ylängölle ajoimme, sitä viileämmäksi ja sumuisemmaksi keli muuttui. Matkalla satoi myös kiitetttävästi vettä ja kun pääsimme perille, olimme litimärkiä.

Bongasimme sumun seasta Won Coffeen kyltin, jossa tapasimme "Mr. Koffien". Meille tarjoiltiin kahvit hedelmien ja tulipesän kera, jossa lämmittelimme litimärkiä varpaitamme. Mr. Koffie keitti meille kahvit espressopannulla kaasuliedellä, sillä Paksongin kylässä oli sillä hetkellä sähkökatkos. Jonkin aikaa sitten kylässä ollut sähkökatkos oli kestänyt kuulemma 3 päivää joten tietoa siitä, milloin sähköt palaisivat ei ollut. :D






Mr. Koffie oli hauska tyyppi. Hän kertoi muuttaneensa Hollannista Laosiin rakkauden perässä 14 vuotta sitten. Kahviplantaasikierros oli kaikkea muutakuin tylsä, sillä Mr. Koffiella on omaperäinen tapa kertoa kahvinviljelystä ja elämästä ylipäänsä! :D Jos reissaatte Etelä-Laosissa ja haluatte kahviplantaasille, niin iso peukku Koffie'e Coffeelle!
 


Vesiputouskierros



Kahvikierroksen jälkeen lähdimme kiertämään alueen vesiputouksia. Kävimme katsomassa Tad Fanella, Tad Yuangilla ja Tad E-Tu:lla. Koska elokuu on sateisin kuukausi Laosissa, vettä riitti vesiputoksissa liiaksikin. Kaikista suurin (yli 120 metriä korkea) vesiputous Tad Fane oli vesisumun peitossa emmekä nähneet siitä mitään.

Kaikille vesiputouksille piti maksaa pieni sisäänpääsymaksu, noin euron per vesiputous. Sisäänpääsymaksut ei paljon haitanneet, sillä vesiputoukset olivat henkeäsalpaavia! <3
 
Tad Yuang

Tad Yuang
Tad E-Tu

Tad Fane sumun peitossa




Rakkaudella,
Tiia

Kommentit

Suositut tekstit