LAOS, LUANG PRABANG: MAAILMANKAUNEIN VESIPUTOUS, MUNKKEJA JA YÖMARKKINOITA

Vang Viengistä jatkoimme matkaamme kolmistaan yhdessä aiemmin tutustumaamme brasialaisen (Vinin) kanssa Luan Prabangiin. Luang Prabang sijaitsee Pohjois-Laosissa ja se kuuluu UNESCON maailmanoperintökohteisiin. En yhtään ihmettele tätä, sillä Luang Prabangissa sijaitsee yksi kauneimmista paikoista, missä olen koskaan käynyt, nimittäin Kouang Xi vesiputoukset! Vesiputouksilla pääsi uimaan ja vesi oli oikeasti turkoosinsinistä!




OMG miten siisti paikka!

Luang Prabangin nähtävyyksienlistaan kuuluu myös käydä katsomassa, kun paikalliset buddhalaiset munkit kerääntyvät kaduille saamaan lahjoituksia paikallisilta (riisiä). Kyseessä on joka-aamuinen rituaali, jolloin oranssikaapuiset munkit lähtevät ruokaastioineen temppeleiltään kaduille auringonnousun aikaan.


Nykyisin rituaaliin voi osallistua tosin myös turistit, sillä myös turisteille on tarjolla riisiä munkeille jaettavaksi. Hyvä esimerkki siitä, mitä liika turismi voi muuttaa paikallisten alkuperäisiä rituaaleja. Mekin toki menimme tapahtumaa katsomaan ja se oli kaunis - huolimatta turisteista. Erityisen kauniin hetkestä teki se, että saamisen lisäksi myös munkit antoivat osan saamastaan riisistä sitä tarvitseville. Jotenkin olisi tuntunut hassulta osallistua tapahtumaan ja päädyimme seuraamaan paikallisille tarkoitettua hetkeä sivummalta.




Luang Prabangissa on rento ja viehättävä tunnelma. Katukuvasta löytyy ravintoloita, kauniita temppeleitä sekä rankalaistyylisiä kahviloita ja rakennuksia. Laos oli aikoinaan Ranskan siirtomaa, joka näkyy hyvin Luang Prabangin katukuvassa. Kaupungista löytyy myös yömarkkinoita - on ruoka- ja tavaramarkkinoita. Yömarkkinoilla maistelimme paikallisia herkkuja, kuten kevätrullia ja grillattua kalaa "sticky ricen" eli tahmean riisin kera.






Päätimme Laosin tutkimisemme kauniiseen Luang Prabangiin ja kaiken kaikkiaan olimme Laosissa 16 päivää. Laos muuttui matkamme aikana meille ennaltatuntemattomasta kohteesta yhdeksi Aasian suosikkikohteista! Luang Prabangista matkamme jatkui lentäen Vietnamiin.


Rakkaudella,
Tiia

Kommentit

Suositut tekstit