KAMBODZA, PHNOM PENH: RISTIRIITOJEN KAUPUNKI




Ensimmäisenä päivänä kävellessämme pitkin Phnom Penhin katuja rinkat selässä kohti hostelliamme, alkoi sataa yhtäkkiä kuin saavista kaatamalla. Istahdimme kahvilaan ihmettelemään pääkaupungin vilinää ja odottamaan sateen lakkaamista. Kaduilla vilisi tuktuk-kuskeja ja skoottereita. Keskellä liikennettä, yhden rännin alla seisoi mies yläosattomisssa pesemässä itseään ja skootteriaan sadekauden tarjoaman luonnonsuihkun alla.

Sateen lakattua jatkoimme matkaa hostelillemme. Koska meillä oli palanut yllättävän paljon rahaa Siem Reapissa tuktuk-kuljetuksiin ja Angkorin tempppelilippuihin, päätimme majoittua Phnom Penhissä budjettihintaisessa hostellissa, jotta saisimme kuluja vähän tasattua ja päiväbudjetin taas raiteilleen. Phnom Penhistä irtosikin kahden hengen hostellihuone 8$ hintaan!!

Hostellin aulassa meitä oli vastassa ystävällinen nainen. Alunperin meidän oli tarkoitus yöpyä Phnom Penhissä vain yksi yö ja jatkaa seuraavana aamuna matkaa Sihanoukvillen satamakaupungin kautta Koh Rongin saarelle. Kerroimme suunnitelmastamme hostellimme työntekijlle - onneksi - sillä hän kertoi Sihanoukvillen olevan sillä hetkellä täynnä tulvavettä! Ihmisiä oli jouduttu evakoimaan kodeistaan tulvan takia. Jäimmekin siis Phnom Penhiin viikonlopun ylitse, sillä hostellin nainen uskoi tilanteen helpottuvan viikonlopun aikana. Vaihdoimme välissä tosin majapaikkaamme, sillä vaikka hostellihuone oli halpa ja palvelu oli hyvää, sana hygienia ei ollut kovin tuttu.. :D

Loppujen lopuksi olimme Phnom Penhissä yhteensä 4 yötä, jonka aikana kiertelimme kaupungilla sekä lukuisilla markkinoilla. Phnom Penhissä markkinatarjontaa ja -tunnelmaa riittää! Kävimme Night Marketilla, Phsar Kandal Marketilla, Central Marketilla sekä Russian Marketilla. Markkinoilla oli myynnissä ruokaa, vaatteita, koriste-esineitä, kenkiä, laukkuja, auton varaosia, skootterin moottoreita, kalaa ja vaikka mitä!

Otimme agendaksemme löytää markkinoilta molemmille uudet lippikset sekä Heikille läpsyt, vanhojen ollessa sen näköiset ettei niitä kehdannut enää käyttää. Löysimme etsimämme ja kehtasimme taas liikkua ihmistenilmoilla! ;)


Russian Market
Buddhakoristeita Russian Marketilla

Night Market
Phsar Kandal Marketin edusta

Phsar Kandal Marketin tunnelmaa
Kambodza on edelleen köyhä maa, jonka pääelinkeinona on maanviljely. Keskellä kaupunkia oli useita hedelmäkojua sekä lukuisia katuruokakojuja. Liikenne oli aasialaiseen tapaan sekavaa ja autojen, tuktukien sekä skoottereiden seassa kulki polkupyöräriksoja ja kauppiaita kärryineen. Modernin keskustan katukuva oli kuin toisesta kaupungista verrattuna sivukatujen katutunnelmaan.

Keskustan tornitaloja


Ravintola sivukadulla

Katukeittiö
Kambodzalla on takanaan rankka historia ja yksi Phnom Penhissä vierailevan must vierailukohde on Tuol Sengin vankilamuseo. Kambodza koki 1970-luvulla järkyttävän kansanmurhan, jolloin yli miljoona kambodzalaista sai surmansa Pol Potin johtamien punakhmerien toimesta. Pol Potin joukkojen tavoitteena oli luoda Kambodzaan agraariyhteiskunta ja tuhota kaikki kaupunkien keskiluokkaiset ihmiset.

Tuol Sengin vankilamuseo toimi aikoinaan tavallisena kouluna, mutta punakhmerit muuttivat sen kambodzalaisten kidutusvankilaksi. Todella vaikeaa uskoa, että kansanmurha on tapahtunut vain muutama vuosikymmen sitten...


Kidutushuone
Verkko estämässä vankien itsemurhien tekemisen parvekkeelta...

Kansanmurhan lisäksi Kambodzalla on takanaan raskas sotahistoria, joka näkyy tänäkin päivänä Phnom Penhin kaduilla. Kambodzaa pommitettiin Vietnamin sodan aikana ja maaperässä on vieläkin lukuisia räjähtämättömiä pommeja. Phnom Penhin kaduilla näkyi paikallisia, joilta puuttui joko jalka tai käsi.

Kaiken kaikkiaan Phnom Penhistä jäi hyvin ristiriitainen kuva ja tunnelmia kaupungista on vaikeaa pukea sanoiksi. Toisaalta tykästyimme Phnom Penhiin ja paikallisten ihmisten aitoon hymyyn ja ystävällisyyteen, mutta samaan aikaan kaduilla rehottava seksiturismi (kuulemma myös lapsikauppa on Phnom Penhissä iso ongelma) teki kaupungista ahdistavan ja surullisen paikan, jota olisi helppo vihata.




Rakkaudella,
Tiia

Kommentit

Suositut tekstit